Duurzaam ontwerpen door verder te kijken #1

Met dank aan mijn zoontje, die een verrekijker een Verder Kijker noemt.

De woorden duurzaam en duurzaamheid worden veelvuldig gebruikt èn mísbruikt. Ze hebben  een sterke associatie met ‘goed doen’ en wie wil dat nou niet? Bijna elk bedrijf of producent loopt er dan ook graag mee te koop duurzaam te zijn of een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Alleen het begrip duurzaam is zo drassig dat in zekere zin iedereen zijn manier van leven en werken duurzaam kan noemen. Nogal misleidend! Hoe onderscheid je nu echte duurzaamheid van de pretentie tot duurzaamheid?

Ook ik streef met interARC naar het maken van duurzame ontwerpen, zie hiervoor mijn recent gepubliceerde blog: ‘Kopen is verleden tijd’. Graag zou ik een andere term gebruiken, om onderscheidend en transparant te zijn, maar tot nu toe heb ik die nog niet gevonden. Daarom licht ik in de komende blogs graag toe wat ik onder duurzaam ontwerpen versta en met interARC eraan doe om dit te bereiken.

 

Een greep naar de nog altijd (dus duurzame) waardevolle taalgids “De Dikke van Dale”

Tekst uit de van Dale, betekenis van het woord duurzaam.
 

Die biedt duidelijkheid!

Sterker nog, in de volgorde van de drie verschillende betekenissen die daarin aan duurzaam gegeven worden zou je bijna een stappenplan voor duurzaam ontwerpen kunnen zien, waarbij de eerste stappen de minste effort kosten.

 

1.     LANG DUREND

Met interARC wil ik het verschil maken door kwaliteit en functionaliteit te integreren in een eigentijds ontwerp, om te komen tot duurzame ontwerpen die aantrekkelijk worden gevonden en daarmee een groter publiek bereiken.

Daarbij zet ik in op toekomstgerichte, waar mogelijk modulaire ontwerpen, met zoveel mogelijk gebruik van circulaire producten en bouwtechnieken.

 

Tijdloos

interARC speelt met haar visie en technieken teneinde eigentijds aantrekkelijk toch zo tijdloos mogelijk te maken.

Lang durend kan je vertalen als tijdloos. In het kader van duurzaamheid heeft een tijdloos ontwerp de voorkeur boven een modieus ontwerp. Met interARC streef ik dan ook naar tijdloze en daarmee meer duurzame ontwerpen. Maar eerlijk is eerlijk, ook ik wordt beïnvloed en geïnspireerd door mijn omgeving en wat ik in de media zie. Volledig tijdloos, dat is niemand!

 

Toekomstgericht

Alleen door verder te kijken, zullen ontwerpen voor een lange periode aan behoeftes kunnen voldoen, en daarmee duurzame ontwerpen kunnen zijn.

Door voorafgaand aan een ontwerp een gedegen onderzoek te doen naar de visie en doelstellingen van je opdrachtgever, naar de wensen met betrekking tot het gebruik, nu en in de toekomst, verwerf je belangrijke kennis voor je ontwerp. Alleen dán zal een project goed kunnen slagen en het gewenste effect hebben voor de lange termijn.

 

Modulair en flexibel

Onaantrekkelijk? Het vereist met name een andere mindset en manier van ontwerpen. En daar staat interARC voor!

Met modulaire en flexibele bouwmethodes kan er worden ingespeeld op veranderende vraag en behoeftes. Denk hierbij aan een schuifwand, wanden opgebouwd uit wandpanelen, of een systeemplafond. Dit klinkt niet heel aantrekkelijk, maar er zijn wel degelijk mooie producten op de markt die het tegendeel bewijzen.

 

Circulair

Door de inzet van circulaire producten en bouwtechnieken, creëer je de mogelijkheid de levensduur maximaal te verlengen.

Circulariteit gaat nog weer een stapje verder dan modulariteit. Bij een circulair ontwerp draait het om een gesloten productieketen. Door circulair te ontwerpen zullen zelfs bij extreme veranderingen, zoals het verhuizen naar een andere locatie of wisseling van gebruiker, de toegepaste materialen en producten hun waarde behouden.

Vorige
Vorige

Het kantoor van de toekomst – meer inspirerend dan ooit!

Volgende
Volgende

Kopen is…. verleden tijd?