Duurzaam ontwerpen door verder te kijken #2

interARC heeft als doel een duurzaam architectenbureau te zijn en streeft daarbij naar kwalitatief hoogwaardige ontwerpen. Dat klinkt mooi, maar wat verstaan wij dan eigenlijk onder duurzaamheid? In deze trilogie nemen we jullie mee in onze visie.

 

In het eerste deel beschreven we over de primaire betekenis: ‘lang durend’. In deze blog behandelen we een tweede betekenis van duurzaam:

 

2.    WEINIG AAN SLIJTAGE OF BEDERF ONDERHEVING – KWALITATIEF

 

Vakmanschap

Goedkoop is duurkoop!

Voor het realiseren van onze ontwerpen maken graag gebruik van kwalitatief hoogwaardige producten, die door mensen met kennis zijn geproduceerd. Door nauwe samenwerking met dergelijke producenten, komen we tot niet alleen mooie maar vooral ook functionele en slimme ontwerpen. En ja, soms kost kwaliteit iets meer, maar uiteindelijk betaalt dit zich altijd terug.

Doorsnede houten boomstam

Kwalitatief hoogwaardige, pure materialen

Voorkomen is beter dan genezen - interARC kiest voor materialen die letterlijk tegen een stootje kunnen.

Door gebruik te maken van slijtvaste en pure materialen zal iets er langer fraai uit blijven zien en minder snel worden afgedankt. Zo is het bijvoorbeeld veel duurzamer om te kiezen voor een deurgreep van puur roestvrij staal dan een deurgreep van metaal met een zwarte coating. De eerste zal bij gebruik slechts wat lichte krassen vertonen, terwijl er bij de tweede de coating vanaf kan chippen waardoor het er na verloop van tijd gehavend uit zal komen te zien. Alternatief is het kiezen voor een materiaal wat goed onderhouden kan worden, om z’n levensduur daarmee te verlengen. Zo kan een massief houten tafel bij vlekken of beschadiging eenvoudig worden geschuurd en opnieuw geolied, om er vervolgens weer als nieuw uit te zien.

 

Gebruik in plaats van bezit

interARC geloof in een toekomst waarbij het gaat om gebruik in plaats van bezit.

Wanneer we het huidig productiesysteem volledig zouden omdraaien, en door middel van een vorm van leasing de producent eigenaar blijft van zijn product en de consument alleen gebruiker, dan verleg je de belangen. Als ideaal gevolg zal een producent er alles aan doen het ontwerp en de uitvoering van zijn product van de hoogst mogelijke kwaliteit te maken om hiermee zijn kosten te minimaliseren.

Een pionier en groot voorbeeld op dit gebied is Thomas Rau: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2015-2016/einde-van-bezit.html


Benieuwd naar de rest van onze visie om te komen tot duurzame en kwalitatief hoogwaardige ontwerpen?

Vorige
Vorige

Duurzaam ontwerpen door verder te kijken #3

Volgende
Volgende

Het kantoor van de toekomst – meer inspirerend dan ooit!