Duurzaam ontwerpen door verder te kijken #3

In dit laatste blog van een trilogie over hoe wij komen tot milieuvriendelijke ontwerpen gaan we verder in op de derde betekenis van duurzaam:

 

3.    HET MILIEU WEINIG BELASTEND – MILIEUVRIENDELIJK

 

Less is more

Milieuvriendelijk ontwerpen begint met minderen.

Hoe minder materiaalgebruik, hoe minder het milieu wordt belast. Stap één is de beoordeling van wat kan worden behouden (Refuse). Vervolgens kan door te kijken naar de functionaliteit en multi-inzetbaarheid van ruimtes en producten de toepassing van nieuw materiaal tot een minimum worden gereduceerd. (Rethink). Tot slot helpt het om gebruik te maken van slim en efficiënt geproduceerde producten (Reduce).

 

Hernieuwbare milieuvriendelijke grondstoffen

Natuurlijk! Lokaal en bio-based, dat is onze toekomst!

 Bij het realiseren van onze ontwerpen ontkomen wij er vaak niet aan om nieuwe producten en materialen toe te moeten passen. Maar we hebben gelukkig  wel de mogelijkheid om dan te kiezen voor duurzaam geproduceerde alternatieven.

Nóg liever maken we gebruik van lokaal geproduceerde, hernieuwbare grondstoffen van natuurlijke oorsprong (bio-based), zoals hout en hennep. Deze materialen zijn onuitputtelijk in tegenstelling tot vele andere bouwmaterialen. Tevens zorgen ze door hun natuurlijke afkomst zelfs voor een CO2 reductie. Neem bijvoorbeeld bomen. Die gebruiken CO2 voor hun groei, en leggen deze daarmee vast. Onmisbaar voor een echt milieuvriendelijk ontwerp!

Er zijn steeds meer bedrijven die de totale levencyclus van hun producten onder de loep nemen en laten keuren. Een dergelijke methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus, Life Cycle Analyse (LCA), h…

Totale levenscyclus

Willen we écht het verschil maken, dan moeten we de volledig levens cyclus van een product in acht nemen.

Als we het hebben over het effect op het milieu, zijn we allen geneigd om alleen te kijken naar wat voor ons zichtbaar of voelbaar is. We kunnen nog zo’n mooie lokaal geproduceerde tafel kopen, maar als de helft van de onderdelen worden geïmporteerd vanuit Azië en voor de werving van de grondstoffen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt, dan heeft het eindproduct, de tafel, toch het milieu schade toegebracht. Er zijn steeds meer bedrijven die zich hier bewust van zijn en de totale levenscyclus van hun producten onder de loep nemen en laten keuren. Een dergelijke methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus, Life Cycle Analyse (LCA), helpt ons ons in de zoektocht naar milieuvriendelijke producten voor onze ontwerpen.

Op naar een toekomst vol prachtige en milieuvriendelijke ontwerpen!
— Maud van Hees, Architect
Vorige
Vorige

interARC, what’s in the name?

Volgende
Volgende

Duurzaam ontwerpen door verder te kijken #2